Epiduraal hematoom
Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Het hoort eigenlijk onder traumatisch hersenletsel mèt een bloeding. Bij dit hoofdtrauma barst de schedel waarbij een (slag)ader onder het bot scheurt en gaat bloeden.
De bloeduitstorting kan hersenweefsel verdrukken en verdringen. De hersendruk kan toenemen. Hersencellen sterven dan af en dat kan leiden tot hersenletsel.
Oorzaken
Epidurale hematomen ontstaan na een hoofdletsel, bijvoorbeeld na een val van de fiets of een harde klap tegen het hoofd zoals bij een auto-ongeluk of sportongeval. De hersenen botsen tegen de schedelwand (bot) waarbij bloedvaten verscheurd kunnen raken en bloed zich op kan hopen tussen bot en hersenen.
Verschijnselen
Het hoofdletsel kan leiden tot (korte) bewusteloosheid na het ongeluk, geheugenverlies, hoofdpijn, misselijkheid en/of braken. Het is altijd een medische spoedsituatie.
Opvallend is een heldere periode (lucide interval) na het bewustzijnsverlies na het ongeluk waarna een verslechtering optreedt, vaak binnen enkele uren, met toename van hoofdpijn, sufheid en bewusteloosheid vanwege het bloeden onder het schedeldak.
Er kunnen lokale uitvalverschijnselen ontstaan zoals een eenzijdig verwijde pupil (aan de kant van de bloeding, ipsilateraal) of verlamming van arm of been (aan de andere zijde van het lichaam dan de bloeding, contralateraal).
De volgende symptomen kunnen een indicatie zijn voor een epiduraal hematooom.
Zij doen zich meestal binnen enkele minuten tot uren voor na een hoofdletsel.
- verwarring
- duizeligheid
- slaperigheid
- verschillende niveaus van alertheid
- ernstige hoofdpijn
- misselijkheid
- braken
- toevallen
- vergrote pupil in een oog
- zwakte aan een deel van het lichaam,
(gewoonlijk aan de zijde tegenover de vergrote pupil)
- blauwe plekken rond de ogen
- blauwe plekken achter de oren
- heldere vloeistof lekken uit de neus of oren
- kortademigheid of andere veranderingen in de ademhaling
De hersenvliezen
Om de hersenen heen liggen de hersenvliezen. Deze hersenvliezen vervullen een functie in de voeding van de hersenen en dienen ook als stootkussen, ter bescherming van de hersenen. De lagen van buiten naar binnen:
- Hoofdhuid
- Bot
-
Harde hersenvlies (dura mater)
- Spinnenwebvlies (arachnoïda)
-
Zachte hersenvlies (pia mater )
Lees de online PDF van Vereniging voor Neurologie over een epiduraal hematoom via deze link.
Of download deze hieronder:
Bronnen:
Epidural hematoma. (2016, 7 april). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/epidural-hematoma
De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). Oplossingen voor een sterk hart | Hartstichting. Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.hartstichting.nl/
Eyskens, E., Feenstra, L., Meinders, A. E., Vandenbroucke, J. P., & Van Weel, C. (1997). Codex Medicus (10e ed.). Maarssen, Nederland: Elsevier Gezondheidszorg.
Hartwijzer. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.hartwijzer.nl/
Hersenletsel-uitleg eigen auteurs
Hersenstichting - Home. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.hersenstichting.nl/?gclid=EAIaIQobChMI8YeZvbXj3wIVB-J3Ch2-8wrnEAAYAiAAEgLQR_D_BwE
Homepage van Heliomare. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.heliomare.nl/
Kuks, J. B. M., Snoek, J. W., Oosterhuis, H. G. J. H., & Fock, J. M. (2003). Klinische neurologie (15e ed.). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
Locked in syndroom - Stichting Unlocked. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.stichtingunlocked.nl/locked-in/
Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie - NVvN. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van http://www.nvvn.org/
NVN - Nederlandse Vereniging voor Neurologie :: Home. (z.d.). Geraadpleegd op 10 mei 2016, van https://www.neurologie.nl/