Feestdagen?
De hele maand december liggen overbelasting en overprikkeling op de loer
De hele maand december, en al vaak vanaf eind november, wordt overal feestverlichting op gehangen. In winkels, in huizen, op straat. Overal klinkt hardere sinterklaasmuziek en kerstmuziek. Het aanbod van visuele overprikkeling is ook groter omdat overal wel flikkerende en drukke versiering hangt. Hoe overleef je zo'n maand als je verstoorde prikkelverwerking hebt? Wees de hele maand december dan beducht op extra overprikkeling. Plan extra rusttijden in de hele maand december en in het begin van januari.
Citaat: <<<< "Mensen snappen niet dat er ook veel emoties achter zitten bij mij omdat ik niet tegen gewone prikkels kan. Laat staan de extra prikkels!? Alleen al hoe leg je je gezin uit ieder jaar weer dat het een minimalistische bedoening wordt: geen versiering, geen kaarsen en een klein boompje? Dat is toch verdrietig om ook hen te beperken in feestvreugde? ">>>>>
Ook is er een grote kans op overbelasting door te volle agenda's. Gewoon teveel moeten op dagen waar je normaal gesproken jouw rust zou pakken. Probeer daar wat assertiever mee om te gaan. Een ander kan uiteindelijk de gevolgen van overprikkeling en overbelasting niet dragen voor jou. ;)
De tips zijn soms geschreven voor de mensen naast de persoon met hersenletsel, maar kunnen ook goed zijn voor overbelaste mantelzorgers en mensen met hersenletsel.
TIPS
* Plan vooraf meer rustdagen in in de hele feestmaand en ook nog enkele in de maand januari.
* Durf nee te zeggen en voor je eigen gezondheid te kiezen.
* Delegeer taken waar mogelijk.
* Praat niet door elkaar heen. Hou het gesprek 'centraal' en probeer wat zachter te praten (als er niet iemand tussen zit die slechthorend is).
* Maak (met de persoon met hersenletsel) vooraf goede afspraken over eten , drinken, rusttijden, rustplek, en wie kan komen en niet.
* Besef dat deze hele maand al teveel vergt.
* Laat de persoon met hersenletsel 'in de rust stand', vraag niet teveel ook niet wat diegene wil eten of drinken... dat kan immers vooraf besproken worden.
* Bied niet teveel keuzes aan. Elke keuze vergt denkwerk. Denkwerk kost energie en energie komt iedereen te kort in december.
* Besef dat praten erg vermoeiend is.
* Besef dat confronterende vragen extra pijnlijk kunnen zijn met 'feestdagen' waar het leven niet meer zo normaal is..
Houd daarin de regie als iemand anders wel vragen gaat stellen. Spreek vooraf een zin af bijvoorbeeld dat die vragen een andere keer aan bod mogen komen.
* Vraag de persoon met hersenletsel of diegene tegen flakkerende lichtjes kan zoals kaarsjes of veel feestlampjes.
*Besef dat achtergrondgeluiden als bestek- en serviesgeluiden, waterkokers, afwasmachines die draaien of in- en uitgeruimd worden even hard ervaren worden als geluid van vuurwerk.
* Ga naar een vuurwerkvrij bungalow park en vraag met klem in verband met gezondheid of het écht vuurwerkvrij is en niet een uurtje in een hoekje is toegestaan. Of zoek een stil vakantiehuisje zie onze lijst.
* Geef de mogelijkheid tot afzeggen.
* Geef de mogelijkheid tot een pauze.
*Geef één persoon de taak om op de persoon met hersenletsel te letten of de grens bereikt wordt qua moeheid, drukte of anderszins.
* Geef aan het gezelschap aan dat deze persoon met een handsignaal de anderen tot rust mag manen.
* Spreek vooraf af wat je moet doen bij een huilbui of boosheid uitbarsting.
* Plan eenvoudige maaltijden waar iemand makkelijk van weg kan lopen zoals een buffet. Maar houd dan wel rekening met bestek en serviesgeluiden. Neem waar mogelijk stil plastic bestek en servies.
* Je hoeft niet alles te regelen, je kan ook bij een traiteur laten bestellen en laten bezorgen, of vraag de gasten wat mee te nemen.
* In plaats van een diner kan je ook kiezen voor een feestbrunch, vooral als je weet dat jouw batterij 's avonds leeg is.
* Ga niet met de glazen klinken bij een toast of proost.
* Knal niet met champagne. (Overigens is alcohol echt gif voor de hersenen ;) )
* Houd het gezelschap zo klein mogelijk.
* Geef een begin en eind tijd aan en houd je daar aan.
* Gebruik geen knalvuurwerk en vraag waar mogelijk de buurt hetzelfde...
* Vraag niet aan de persoon met hersenletsel of de overbelaste mantelzorger om bepaalde boodschappen te doen of dingen mee te nemen voor het feest.
Winkelen in december is gewoon te veel gevergd met alle drukte.
* Geef jezelf (of de persoon met hersenletsel) veel rustdagen en hersteltijd. Decembermaand is altijd overleven. Kom iemand daarin tegemoet. De overbelasting kan in januari nog lang nawerken.
* Heb je zelf hersenletsel? Blijf eerlijk naar jezelf en naar je dierbare vrienden of familie, geef het aan als het niet meer gaat.
* Heb je hersenletsel? Luister naar je lichaam, genoeg is genoeg. Je kent je zelf het beste. Neem dan rust.
* Zorg dat er een rustplek is opdat je je even terug kan trekken.
* Ontvang je iemand met hersenletsel? Geef dan de mogelijkheid tot een rustplek.
* Zorg voor oordopjes, pijnstiller tegen de hoofdpijn en reserve medicijnen als je toch een nacht moet overblijven. Neem altijd je zonnebril mee in verband met de feestverlichting.
bron: Hersenletsel-uitleg 2016
Houd een feestmaand een feestmaand. Heb en hou het goed!
Ook deze tips vallen onder auteursrecht. Wilt u deze tips gebruiken benoem ons dan als bron met een link. Dank u, zo houden we het juist een feestmaand. Lieve groet van ons!