Hersenletsel invoelingsoefeningen

Onze naam is 'Hersenletsel-uitleg' omdat we een missie hebben om iets over hersenletsel uit te leggen.
Maar hoe veel we ook schrijven, de mensen met hersenletsel vinden dat de omstanders nog niet geheel kunnen invoelen wat het nou is als je hersenen iets anders doen dan je wilt. Hoeveel meer moeite gewone daagse dingen kosten en hoe moe het je kan maken.

Daarom hebben we een paar oefeningen bedacht om het inlevingsgevoel te vergroten. We denken dat de oefeningen ook een lach op je gezicht zal brengen :D

 

#1 Oefening om apraxie beter te begrijpen.
Apraxie is de moeite die iemand heeft om doelbewust de spieren aan te sturen.

Neem een spiegel en een stuk papier. Blijf in de spiegel kijken terwijl je de woorden hersenletsel-uitleg probeert te schrijven. Er zit 5x een e in, dus bij de vierde e zal het toch al makkelijker gaan??

Deze oefening laat voelen hoe hoeveel moeite het kost om je hersenen iets opnieuw te leren. Hoeveel moeite het kost als je na een hersenletsel veel weer opnieuw moet leren. Hoeveel inspanning het kost om gewone alledaagse bewegingen bewust te maken.

#1

#2

#2 Oefening om spraakapraxie en dysartrie beter te begrijpen.

Waar apraxie moeite is met doelbewuste bewegingen, is spraakapraxie de moeite om woorden doelbewust uit te spreken. Mensen weten niet meer goed hoe ze de articulatiebeweging moeten vinden met de tong en mondspieren. Voel hoe anders het kan zijn als spreken niet meer vanzelf gaat.

Bij dysartrie is er in het algemeen weinig controle over de spraak doordat er een probleem is met het gebruik van de spieren (coördinatieprobleem) van de lippen, tong, gehemelte en stembanden. Of er is sprake van een spierverlamming.

Spreek de volgende zin 5x snel uit zonder dat je de tekst meeleest. Doe het dus uit je hoofd.

"ik mix de whiskey met de whiskeymixer".

#3

#3 Oefening om de moeite te begrijpen die het kost als je hersenen en lichaam iets anders willen dan jouw wil

Jullie zullen het wel gemerkt hebben...het is dus volstrekt NORMAAL als jou dit niet lukt. Het is een grapje. Links rechts gekruist zou met een beetje moeite wel kunnen lukken maar een voet en hand aan de zelfde kant gaat niet lukken. De linkerhersenhelft stuurt de rechter lichaamshelft aan en omgekeerd. Behalve bij de kleine hersenen, waar de linkerkant links controleert en omgekeerd. De slimmerds hebben ontdekt dat als je de zes zou schrijven beginnende bij het rondje en dan eindigend naar boven, (met de klok meedraaiend) dat het wel lukt. 😉 TIP!

Dit is wel de perfecte manier om iemand te laten VOELEN dat je met de beste wil van de wereld je voet NIET kan sturen.

#4

#4 Oefening om de moeite te begrijpen als spreken niet meer vanzelf gaat

Vergroot onderstaande afbeelding door erop te klikken en benoem in een normaal spreektempo zonder haperen de kleuren die je ziet.
Ga door tot de onderste regel. Laat iemand jouw spreektempo controleren. ;)

Dit is een iets aangepaste versie van een oefening uit een neuropsychologische test.

#5

#5 Oefening om de moeite te begrijpen die het kost als je jouw rechterarm of been niet kunt gebruiken.


Deze oefening wil laten voelen hoeveel moeite het kost als je je voorkeursarm niet kunt gebruiken.

Laat iemand een mitella (driekante doek) om je rechterarm doen als je rechts bent of links als je linkshandig bent. Probeer gewoon een dag jezelf te verzorgen, het huishouden te doen en de computer te gebruiken. Gebruik ook niet de vingers van je in de mitella gebonden arm.
Als je een rolstoel kunt bemachtigen kan je de oefening realistischer maken door die dag jezelf ook in de rolstoel te verplaatsen. Beweeg je dan voort met één been en doe niets met het andere been. Besef wel dat staan niet lukt als je naar het toilet gaat.

#6

#6 Weer een spiegel oefening. Dit keer met een getekende doolhof.
Neem een spiegel en een geprinte uitgeknipte doolhof tekening van internet (we bieden een download hieronder aan ) of uit een magazine. Terwijl je in de spiegel blijft kijken probeer je de juiste weg in de doolhof te volgen.

Deze oefening laat een beetje invoelen hoeveel inspanning het kost om gewone alledaagse bewegingen bewust te maken.
Succes!

Doolhofoefening
Afbeelding – 873,0 KB 848 downloads

#7

#7 Deze oefening kregen we ingestuurd van Saskia:

Als mensen het graag willen ervaren hoe het is om te moeten nadenken over een heel simpel woord en dat woord juist te gebruiken.
Dan geef ik als voorbeeld dat ze "de", "het" en "een" moeten omdraaien als ze praten.
De = een.
Het = de
Een = het

Oefen dan bijvoorbeeld de zin: “ heb je ook een appel in het mandje zitten, vraagt de kassa juffrouw” wordt dan” heb je ook het appel in de mandje zitten vraagt een kassa juffrouw”.

Maak het je moeilijker door 5 minuten lang dit zo te zeggen. Succes ;)