Ermee omgaan

Elk letsel is anders. Geen letsel is te vergelijken met een ander letsel. Hoe het letsel zich uit verschilt van mens tot mens, van locatie in de hersenen en van letsel tot letsel. Hoe iemand er mee omgaat of welke copingstrategie gebruikt, verschilt ook per mens.

Hersenletsel is één van de meest ingrijpende letsels, want de hersenen dat zijn wijzelf. Na het hersenletsel krijgt niemand een routekaart of navigatiesysteem mee hoe je je nieuwe leven weer verder kunt leven. Alles is veranderd. Het kan lijken op één grote puzzel die je opnieuw moet gaan leggen, tot je 2.0 versie. De kunst is om te ontdekken wat (nog) wél kan en op weg te gaan om te accepteren wat nu anders is.

Sommigen willen zich terug knokken naar het oude niveau, vooral als ze gewend waren te knokken in het leven. Dat kan ook te veel zijn voor de hersenen die dan chronisch overbelast raken. Daardoor kan iemand in een burn-out situatie terechtkomen. Wij zeggen altijd: Let op die mensen met een standje overdrive... die hebben vaak de valkuil om te hard terug te willen knokken. Neem op tijd je rust! Soms is het wijs om een professional mee te laten kijken hoe de balans gebracht kan worden.
Anderen voelen zich te neergedrukt door de handicap.

Weet dat herstel nog lang, lang door kan gaan, jaren later is er soms een functie teruggekomen, soms vanzelf, soms met oefeningen. Wat wij van veel mensen terughoren is dat zij schrik hadden dat ze (alleen) in het eerste jaar het meeste herstel konden verwachten. Nu we ze jaren later nog spreken zien we dat mensen juist hun valkuilen hebben leren kennen, er soms spontaan herstel is van sommige functies. Mensen hebben soms een tweede revalidatietraject gekozen of hebben een draai in hun leven gevonden waardoor er rust is gekomen.

Soms komen ze op een punt dat ze anderen met hersenletsel kunnen gaan bemoedigen en tips gaan geven. De meest gehoorde is: "Als worden wie je was niet meer lukt, resteert zijn wie je bent. Laat los wat eens was...
Knok jezelf niet kapot. Voor velen komen er betere tijden".
loslaten.jpg
De professionals geven deze tip aan de partners, ouders, familie, omgeving en andere professionals:
"Je moet eerst weten wat iemand wel of niet kan. = accepteren. Vervolgens help je de richting te bepalen waar iemand dat niet meer kan = directief zijn. Laat zien dat je ziet dat het lastig is, of dat iemand zijn stinkende best doet. Geef complimenten wanneer dat maar kan = bekrachtigen. Help iemand opnieuw in zijn kracht te komen, zoek samen uit wat wèl kan!".

Er zijn zoveel tips geschreven op deze site, lees ze eens rustig door. En besef: morgen weer een nieuwe dag, misschien nieuwe kansen.

P.S. De meeste ervaringsverhalen op deze site zijn geschreven door mensen in de verse situatie. Ze zaten vaak nog midden in de verwerking.

In het menu vind je meer informatie:

 

Marleen: "Ik had eerder willen weten dat al mijn klachten gerelateerd waren aan mijn hersenen. En niet omdat ik me aan zat te stellen of me niet genoeg inzette. Dat ik juist een stap terug moest doen" Zie lege accu

Wil je jouw ervaringsverhaal delen?

We waarderen het als je je ervaringsverhaal wilt delen. We plaatsen nooit een achternaam omdat het in onze ogen mensen kwetsbaar maakt op herkenning, waardoor mensen met kwade bedoelingen je  kunnen opspeuren en alles al weten van je. Daarom beschermen we jouw verhaal door alleen een voornaam te plaatsen.

Als we menen dat het verhaal geplaatst kan worden op onze site zullen we contact met je opnemen. We kunnen alle taalfoutjes eruit halen, maak je daar geen zorgen over. :)
We gaan uit van 1 A4 qua lengte.
We zoeken NU vooral nog verhalen van OUDERS van een kindje met hersenletsel en van PARTNERS en FAMILIELEDEN. Voor de ervaringsverhalen van iemand met hersenletsel kunnen we alleen nog een verhaal plaatsen van een ziektebeeld dat nog niet opgenomen is in de beschreven onderwerpen of aandoeningen, sorry...

Er zijn wel enkele voorwaarden. We kunnen helaas geen namen laten noemen van artsen of ziekenhuizen waar je nare ervaringen mee hebt. We plaatsen geen grof taal gebruik of pijnlijke verwijzingen. Geen alternatieve geneeswijzen of niet bewezen therapieën, we hopen op je begrip.
Dank je wel!

DIT IS HET FORMULIER ALS JE EEN HEEL VERHAAL WILT DELEN. EIGEN PAGINA

DIT IS HET FORMULIER VOOR NIEUWE AMBASSADEURS :)

Bij deze geef je ons dan toestemming dat we jouw foto plaatsen in een serie van meerdere mensen en die op de website van Hersenletsel-uitleg plaatsen in een banner. Bovenaan een pagina. Of op de pagina onze ambassadeurs. Dank je wel.
Jij probeert bekendheid te geven aan de website en het werk van Hersenletsel-uitleg. Samen helpen we dan begrip te kweken voor het leven met hersenletsel! Dank!!

Advertenties zijn niet van deze site. Deze site wordt gemaakt zonder budget.