Long-COVID / Post-COVID syndroom

Het Long-Covid syndroom verwijst naar klachten die weken of zelfs maanden aanhouden nadat iemand hersteld is van een acute COVID-19-infectie. Als je langer dan drie maanden klachten houdt, wordt er gesproken over langdurige (Long) COVID. COVID kan onder andere het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel ontregelen.


Mogelijke langdurige klachten na een COVID besmetting

Na een COVID-besmetting kan je heel veel klachten houden:

  • Ernstige vermoeidheid, lusteloosheid, hoofd- / spier- / gewrichtspijn.
  • Hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, orthostatische intolerantie /dysautonomie (POTS)
    Bij orthostatische intolerantie ervaart iemand moeite om rechtop te staan of rechtop te blijven staan, omdat het lichaam moeite heeft om de bloeddruk en doorbloeding naar het hart en de hersenen te reguleren. Symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen, hartkloppingen en vermoeidheid komen vaak voor. Lees meer via de link.
  • Concentratie- en aandacht problemen.
  • Geheugenproblemen.
  • Problemen met de uitvoerende of executieve functies.
  • Moeite met het visuospatiaal en visuoconstructief vermogen. Dat zijn twee belangrijke cognitieve functies. Visuospatiaal vermogen heeft te maken met het vermogen om ruimtelijke relaties tussen objecten te zien en te begrijpen, zoals het inschatten van afstanden, het herkennen van patronen en het oriënteren in een ruimte. Visuoconstructief vermogen gaat een stap verder en richt zich op het vermogen om complexe visuele en ruimtelijke informatie te gebruiken om iets te creëren of te reproduceren, zoals het tekenen van een figuur, het bouwen van een model of het oplossen van puzzels. Deze vaardigheden spelen een cruciale rol in het dagelijks leven, van navigeren in een stad tot het uitvoeren van praktische taken.
  • Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en voor cognitieve prikkels, of h-ZZO dat is als zintuiglijke prikkels fysiek ziek maken met o.a. neurologische klachten.
  • Slapeloosheid, angst / frustratie / depressiviteit / somberheid.
  • Aanhoudende COVID-symptomen, allerlei klachten in je lichaam, (bijvoorbeeld: hoesten, koorts, wisseling in temperatuur, nachtzweten, benauwdheid, minder of niet ruiken (hyposmie /anosmie).
  • Afwisselend goede / slechtere dagen.
    (zie ook de klachtentabel)


Dit is een greep uit de grote hoeveelheid klachten die je bij Long COVID kunt ervaren. De klachten kunnen lang aanhouden en kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse leven, fysieke en mentale gezondheid, sociale contacten en werk. Vaak worden de klachten erger na inspanningen.

COVID kan het immuunsysteem en autonome zenuwstelsel ontregelen.

Het immuunsysteem beschermt je tegen ziektes en infecties, maar is niet altijd bestand tegen een COVID-aanval. Je cellen pakken het wel op, maar blijven terugvechten en het virus aanvallen. Hierdoor kan het immuunsysteem in een stresstoestand raken, waarbij allerlei immuunstoffen geactiveerd worden en overactief reageren. Ook kunnen achtergebleven virusdeeltjes voor problemen zorgen. Je immuunsysteem wordt hierdoor steeds opnieuw geactiveerd omdat er een ontstekingsreactie lijkt te zijn.

 

Het autonome zenuwstelsel regelt automatische processen zoals: ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering. Het bestaat uit twee systemen: een gaspedaal voor actie, dit kost energie. Een rem voor rust, dit levert ontspanning en herstel. Je hersenstam controleert je autonome zenuwstelsel en heeft ook invloed op bijvoorbeeld je alertheid, je slapen / ontwaken. De nervus vagus is de zenuw die informatie over de toestand van je organen naar je hersenen brengt en signalen vanuit je hersenen naar je organen. Deze zenuw speelt een grote rol bij verschillende functies en brengt je lichaam van de actiestand weer terug naar de rust. Normaal gesproken houdt je lichaam automatisch een goede balans, maar COVID heeft deze balans verstoord en het automatisme flink ontregeld. Je lichaam en hersenen staan dus constant in een overlevingsmodus, dag en nacht actie in je lichaam.

 

Het is begrijpelijk dat dit kan zorgen voor veel klachten, door je hele lichaam verspreid. De intensiteit en klachten bij Long COVID zijn dus heel divers en houden soms lang aan. Ook kinderen van alle leeftijden kunnen dezelfde klachten ervaren! Het is belangrijk naar je huisarts te gaan als je klachten houdt, zodat eventuele onderzoeken en paramedische herstelzorg kunnen starten. Dit is herstelzorg naast medische zorg en kan bestaan uit: fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, oefentherapie, logopedie. Je huisarts / medisch specialist beoordeelt of je herstelzorg nodig hebt en verwijst je door. Vaak wordt dit wel ingezet, omdat zelf herstellen erg lastig is. Je lichaam is ontregeld, je gaat dus ongemerkt vaak en snel over je grens.

Al met al wordt Long COVID een multisysteemaandoening genoemd.

Cognitieve klachten en zintuiglijke overprikkeling

Door COVID kunnen cognitieve klachten (denken, begrijpen, organiseren, onthouden) ontstaan. Dit kan zorgen voor ernstige Cognitieve en concentratieproblemen, cognitieve overprikkeling, hersenmist. Cognitieve klachten zijn vaak heel lastig te accepteren en kunnen veel onzekerheid geven. Dat is begrijpelijk, het is confronterend en frustrerend. Je kunt niet op woorden komen of haalt ze door elkaar, voelt je moe en wazig en kunt dingen niet onthouden. Je hebt chaos in je hoofd. Heb je hiervan veel last, probeer als het kan dan buiten te bewegen en jezelf te ontspannen. Focus op je ademhaling en neem de tijd, ook om de goede woorden te vinden. Tegenwerken verergert de klachten. Probeer genoeg slaap te krijgen en niet te veel te vragen van jezelf. Gun jezelf de rust.

 

Alle prikkels om je heen kunnen hard binnenkomen in je hersenen, omdat door COVID de prikkelverwerking verstoord is. Dit kan onder andere zorgen voor hoofdpijn, oorsuizingen, vermoeidheid en niet goed tegen geluiden, licht en bewegingen kunnen. Lees de speciale pagina over de overige fysieke klachten die door overprikkeling kunnen ontstaan.
En lees over de verschillen met de cognitieve overprikkelingsklachten die kunnen ontstaan.

Leer deze signalen van je lichaam goed kennen. Als je systeem ontregeld is kan een kleine prikkel alweer voor een disbalans zorgen. Een rustige omgeving is dus belangrijk, stilte. Mentale inspanning is ook inspanning, al zit je op de bank, probeer schermtijd te beperken. Je situatie uitleggen kan goed helpen. Begrip van je omgeving is belangrijk, onbegrip geeft vaak veel stress.

Mentale klachten

Omdat je ziek bent heb je een totaal ander leven nu, dat kan mentale klachten geven. Frustratie, verdriet, angst, somberheid en prikkelbaarheid. Probeer je situatie te accepteren, dit overkomt je. Probeer een manier te vinden om jezelf te ontspannen. Merk je dat je vastloopt, blijf hier dan niet mee rondlopen maar deel het met iemand in je omgeving of je huisarts. Het zijn onzichtbare gevolgen van Long COVID, maar belangrijk om aandacht te geven.

Onderzoek januari '25 *

Patiënten met Long-COVID vertonen verschillende symptomen die op lange termijn aanhouden na SARS-CoV-2 infectie. Onder deze symptomen is een cognitieve stoornis een van de meest voorkomende en is gerelateerd aan structurele en functionele veranderingen in de hersenen.
Nog niet duidelijk is hoe het de hersenen verandert, maar er wordt het meest gedacht aan neuroinflammatie en immuunmechanismen. In deze zin is het volume van de plexus choroideus (ChP) voorgesteld als een 'marker' van
neuroinflammatie bij immuungemedieerde aandoeningen. Een 'marker' is een meetbare indicator die informatie geeft over de werking, activiteit of situatie van iets. De bekleding van de binnenzijde van de plexus choroideus (het ChP-epitheel) is namelijk bijzonder gevoelig gebleken voor de effecten van SARS-CoV-2.


Het volume van de plexus choroideus (ChP) is vergroot bij de Long-COVID patiënten die meededen aan dit onderzoek en dat wordt in verband gebracht met cognitieve klachten en hersenveranderingen.

Er blijkt verband te bestaan tussen de afname van grijze stof en de vergrote plexus choroideus (ChP). Belangrijk is dat vergroting van het ChP-volume verband hield met vermindering van het volume van de grijze stof (gray matter) en verminderd cognitief functioneren en vermindering van het volume van grijze stoffen in frontale en subcorticale hersengebieden.

De patiënten met een hoger ChP-volume bleken grotere cognitieve stoornissen te hebben in vergelijking met patiënten met een kleiner ChP-volume. Hoe groter het ChP-volume, hoe slechter de cognitieve prestaties.

Deze resultaten komen goed overeen met recente bevindingen bij andere aandoeningen, zoals multiple sclerose, waarbij waarbij een vergrote ChP nauw gerelateerd is aan neuroinflammatie (ontsteking van het centrale zenuwstelsel), evenals evenals de ernst van de ziekte en cognitieve disfunctie.


Download pdf van het onderzoek

Long COVID En Hersenen (ENGELSTALIG) Pdf
PDF – 2,9 MB

Post-COVID bleek opvallende verbanden te tonen met vermindering van de grijze stof (GM volume) in de inferieure en middelste orbitofrontale cortex, frontale inferieure en rolandische operculum, insula, cingulum caudatus of caudate cingulum, putamen, pallidum, thalamus, en hippocampus. Het heeft vooral invloed op cognitieve tekorten; voornamelijk qua aandacht, uitvoerende (executieve) functies en het episodisch geheugen.

Plexus Choroideus: wat is het en welke functie heeft het?

De plexus choroideus of ChP (afkorting van de Engelse benaming Choroid plexus) is een netwerk van gespecialiseerde cellen in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor de productie van hersenvocht, ook wel cerebrospinale vloeistof (CSV) genoemd. Het bevindt zich in de hersenkamers of ventrikels van de hersenen en speelt een cruciale rol in het beschermen en ondersteunen van het centrale zenuwstelsel.

Het hersenvocht zorgt niet alleen voor een dempende werking om de hersenen te beschermen tegen schokken, maar helpt ook bij het verwijderen van afvalstoffen en het handhaven van een stabiele chemische omgeving.

De plexus choroideus bestaat uit gespecialiseerde epitheelcellen en is rijk aan bloedvaten, wat belangrijk is voor het filteren  van bloedplasma tijdens de aanmaak van hersenvocht.

 

De hersenen zijn een complex en gevoelig orgaan dat continu in balans moet blijven om goed te functioneren. Deze balans, ook wel homeostase genoemd, is cruciaal voor het reguleren van processen zoals het handhaven van de juiste ionenconcentratie, het verwijderen van afvalstoffen en het voorzien van voedingsstoffen.

Het bleek ook betrokken te zijn bij het reguleren van de binnenkomst van immuuncellen in de hersenen. Dat wijst op de complexe rol die deze structuur speelt bij ontstekingen van het centrale zenuwstelsel (neuroinflammatoire aandoeningen).

Dit benadrukt dat de plexus choroideus niet alleen een passieve barrière is, maar actief betrokken kan zijn bij ontstekingsprocessen in het centrale zenuwstelsel.

Wat is Neuroinflammatie?

Neuroinflammatie verwijst naar ontsteking in het centrale zenuwstelsel, waaronder de hersenen en het ruggenmerg. Dit proces kan optreden als reactie op infecties, trauma, auto-immuunziektes of andere beschadigingen. Hoewel ontsteking een natuurlijke reactie van het lichaam is om schade te herstellen, kan chronische neuroinflammatie schadelijk zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en Parkinson. Symptomen kunnen variëren van cognitieve achteruitgang en geheugenproblemen tot fysieke klachten zoals spierzwakte en vermoeidheid.

Wat zijn Immuungemedieerde aandoeningen?

Immuungemedieerde aandoeningen zijn gezondheidsproblemen die ontstaan door een ontregeld immuunsysteem. In plaats van alleen schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën aan te vallen, richt het immuunsysteem zich per ongeluk op gezonde cellen en weefsels in het lichaam. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen en schade aan verschillende organen.

Er wordt zowel in Nederland als in het buitenland veel onderzoek naar gedaan. Zodra meer bekend is plaatsen we dat hier.
We hebben een speciale pagina over de neurologische klachten en ziektebeelden als complicatie na COVID besmetting.

Tekst hieronder is van de auteur van het boek Marjan van Herk, de auteur van het boek ‘Je ziet er gezond uit, Long COVID: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus’.

Wat kan je zelf doen aan herstel?

Nu je meer weet over Long COVID, zijn er misschien al veel klachten verklaard. Soms valt het ineens op z’n plek. Het is belangrijk de signalen die je lichaam geeft te leren kennen en hiernaar te luisteren. Dit kost tijd en energie, maar kan uiteindelijk voor minder klachten en meer innerlijke rust zorgen. Breng je lichaam regelmatig tot rust door bewust te ontspannen en je zenuwstelsel te kalmeren. Dit kan door:

  • ademhaling zoveel mogelijk onder controle te houden en let vooral op een goede uitademing
  • inspanning en rust afwisselen, mentale en fysieke activiteiten afwisselen
  • rusten zonder telefoon, tv, bezoek
  • neem meerdere korte rustmomenten, bijvoorbeeld twintig minuten prikkelarme rust
  • stop met inspanning voor je moe bent, ontspan en doe regelmatig ademhalingsoefeningen.


Stel jezelf regelmatig de vraag: moet ik dit nu doen? Leg daarbij de klemtoon steeds een woord verder, dus:

moet ik dit nu doen… moet ik dit doen… moet ik dit doen…
Een woord om te onthouden is pret: pauzeren, rustige omgeving, één ding tegelijk, tempo aanpassen.

Uitgebreide informatie

Uitgebreide informatie over de hersenen, zenuwen en prikkels vind je op deze site. O.a. info over neurologische ziektebeelden en klachten na COVID.

Op de website www.c-support.nu vind je actuele informatie over Long Covid en / of contact met lotgenoten.

 

De NHG richtlijnen voor goede zorg rondom Post COVID kan je vinden achter deze link van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Sommige klachten zouden immers ook kunnen passen bij complicaties van COVID-19 (bijvoorbeeld doorgemaakte diepveneuze trombose, beroerte, drukneuropathie).

 

In het boek ‘Je ziet er gezond uit, Long COVID: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus’, lees je uitgebreide en duidelijke uitleg over Long COVID, herstelzorg en diverse onderzoeken. Allemaal in gewone taal. Naast duidelijkheid, uitleg en tips geeft het boek ook herkenning voor jezelf en begrip in je omgeving. ‘Je ziet er gezond uit’ is verkrijgbaar bij boekscout.nl (gratis verzending), bol.com en alle erkende boekhandels.
ISBN 9789464687217 / 978-94-646-8721-7

Deze pagina is deels geschreven door Marjan van Herk, de auteur van het boek ‘Je ziet er gezond uit, Long COVID: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus’. De tekst over het onderzoek is geschreven door team neurologie van Hersenletsel-uitleg.

Patiëntenorganisatie

PostCovid NL. is de naam van de patiëntenorganisatie voor mensen met langdurige klachten na corona, als merk en onderdeel van het Longfonds.
Volg hen op patiëntenplatform www.postcovidnl.nl en via Facebook, LinkedIn en Twitter. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.postcovidnl.nl

Choroid plexus volume is enlarged in long COVID and associated with cognitive and brain changes
Diez-Cirarda M, Yus-Fuertes M, Delgado-Alonso C, Gil-Martínez L, Jiménez-García C, Gil-Moreno MJ, Gómez-Ruiz N, Oliver-Mas S, Polidura C, Jorquera M, Gómez-Pinedo U, Arrazola J, Sánchez-Ramón S, Matias-Guiu J, Gonzalez-Escamilla G, Matias-Guiu JA. Choroid plexus volume is enlarged in long COVID and associated with cognitive and brain changes. Mol Psychiatry. 2025 Jan 15. doi: 10.1038/s41380-024-02886-x. Epub ahead of print. PMID: 39815057.

Rolandische operculum: dit gebied speelt een rol in motorische functies en is betrokken bij beweging en sensorische verwerking