'Niet pluis-gevoel' van omstanders, huisartsen, ouders, onderwijskrachten of jezelf? Over het vermoeden van en (h)erkennen van hersenletsel.

Bij grote schedeltrauma's en hersenbloedingen is een hersenletsel te verwachten, maar het komt ook voor dat een ongeluk(je) of heftige hoofdpijn of die dag met vage klachten, langer geleden is, en dat er toen besloten is om niet naar de spoedeisende hulp te gaan.
Een ongelukje met het hoofd / klein letsel kan ook niet opgemerkt zijn. Het komt voor dat iemand wel vage klachten overhoudt die een arts niet altijd kan duiden.


Een NAH (niet aangeboren hersenletsel), en zelfs een aangeboren hersenletsel dat voor of rond de geboorte ontstaan is, kan dan over het hoofd gezien zijn. Het komt helaas ook voor dat hulpverleners en huisartsen nog te onbekend zijn met de niet-zichtbare gevolgen van een niet-aangeboren-hersenletsel (NAH).

Quote: Slechts 20% van de mensen met niet aangeboren hersenletsel heeft dit opgelopen met een ernstig ongeval. In die gevallen wordt een hersenletsel herkend.

citaat Volkskrant bijlage Het brein'.

 

Huisartsen hebben vaak een 'niet pluis' gevoel bij een patiënt waarbij zij niet goed kunnen omschrijven wat er mis is. Op deze pagina worden enkele van deze 'niet pluis'-signalen van onzichtbare gevolgen bij NAH op een rijtje gezet. Het is altijd raadzaam om de historie van de persoon na te gaan op gemiste 'hoofdongelukjes'. Al heeft iemand maar enkele van de genoemde signalen, dan is het toch raadzaam om na te gaan of er sprake kan zijn van niet-aangeboren hersenletsel. Een hersenletsel kan zich uiten in moeiten met denken, onthouden ( cognitieve klachten) of met het uitvoeren van bepaalde taken (executieve funties), in zintuiglijke klachten, taal-of spraakproblemen, lichamelijke klachten en verandering in gedrag of emoties. Deze klachten zijn voor iedereen anders.

 

 

Elk hersenletsel is anders en sommige NAH-getroffenen hebben enkele klachten, anderen meer. Zie de pagina het gevaar van klachtenlijsten. Doe de test om hersenletsel te herkennen. Lees de pagina onzichtbare gevolgen van hersenletsel door of de pagina hoe deze onzichtbare klachten zich kunnen uiten, met tips! De meest uitgebreide checklist is mogelijk ook te gebruiken. Helaas is onze veelgelezen pagina: 'Als je niet geloofd wordt'  een tragisch voorbeeld dat mensen vaak op onbegrip en ongeloof stuiten.

Onze opsomming van enkele 'niet pluis'- signalen

Elke tekstballon heeft een eigen link naar het desbetreffende onderwerp.

 Tekstballon idee Anne-lie  

 

Leg de Link met hersenletsel !

Wij doen van harte mee aan de landelijke campagne LEG DE LINK met hersenletsel, die georganiseerd is door meerdere hersenletselorganisaties. Onze bijdrage daaraan is onder andere onderstaande poster samen met álle pagina's van onze website. Deze poster is in hoge kwaliteit op A2 formaat (digitaal) aan te vragen bij ons via de website; volg deze link. Zelf uitprinten.
U begrijpt dat we onmogelijk alle klachten op één poster kunnen krijgen...helaas.

Downloads:

Download de bijlage van de Volkskrant:

bijlage 'het brein' volkskrant gedeelte huisartsen
PDF – 167,3 KB 1642 downloads

Onze website wordt vaak gebruikt door huisartsen bij het inlezen naar niet-zichtbare gevolgen.

PDF Oude poster Niet pluis gevoelens- toch NAH Gewone resolutie
PDF – 3,3 MB 1946 downloads
Oude ballonnen AFBEELDING Niet pluis - toch NAH gewone resolutie
Afbeelding – 1,6 MB 1425 downloads

bronnen:

Hersenletsel-uitleg onzichtbare gevolgen

Hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/niet-zichtbare-gevolgen-van-hersenletsel/hoe-uiten-onzichtbare-gevolgen-zich

http://www.mijngezondheidsgids.nl/erkenning-en-herkenning-van-nah/

http://www.sgl-zorg.nl/site/loader/loader.aspx?DOCUMENTID=9dde9b8f-23c3-486b-97fe-9f6e93e733d9

Factsheets (H)erkenning van NAH, Vilans en Hersenz

Volkskrant bijlage 't Brein  van 3 november 2015

tekstballon idee Anne-lie

Relevante info:

https://legdelink.nl/

https://legdelink.nl/video-interviews-clienten-nah/
https://www.ad.nl/binnenland/nieuwe-campagne-een-op-de-vier-heeft-hersenaandoening~a0bfce02/