Oorzaken CVI

Er zijn meerdere oorzaken van CVI bij volwassenen, bijvoorbeeld een beroerte (CVA), Multiple Sclerose, hersentumor, ongeval of infectie.

 

Als er een ruimte innemend proces vanuit de hypofyse is geeft dat niet alleen hoofdpijn, maar ook komt er druk te staan op het chiasma opticum, waardoor halfzijdige gezichtsvelduitval aan de buitenkant van beide ogen (bitemporale hemianopsie), en verlies van gezichtsscherpte kan onstaan.

 

Er kan ook druk op de zenuwbaan ontstaan die normaal gesproken zorgt dat het oog alle kanten op kan bewegen.(oculomotore zenuw) Dan kan er oogspier zwakte /verlamming (ophtalmoplegie) onstaan.

 

 

Bij kinderen kan CVI bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door zuurstoftekort bij de geboorte. Doordat de hersenen zich nog volop ontwikkelen kunnen de functies door de hersenen vaak nog overgenomen worden door andere hersengebieden. Veel kan ook opgevangen worden door oefeningen, strategieën en ervaringen. Maar dan moet de omgeving wel door hebben dat het kind bijvoorbeeld wisselend ziet.

 

 

De hersenen zijn echter al uitontwikkeld als het een volwassene betreft die CVI oploopt na hersenletsel of hersenziekte. Het is niet te voorspellen of iemand met de visus klachten leert omgaan.

 

Anatomie

Daar waar de oogzenuwen kruisen: Chiasma opticum

Het chiasma opticum is een plat lichaam in de frontale hersenkwab en maakt visuele informatie beschikbaar voor beide hersenhelften.

 

Prikkels uit het netvlies van het oog komen daar binnen via de oogzenuwen, en worden naar de thalamus gestuurd en daarvandaan wordt de informatie weer doorgestuurd naar de primaire visuele schors. Waar het letsel of de druk zich bevindt, bepaalt welk deel van het gezichtsveld uitvalt.

 

Chiasma komt uit het Grieks van de Griekse letter 'X', Chi, χίασμα, 'kruising', χιάζω 'bij het kruisje X':

Een tekening uit 1543 van Andreas Vesalius toont die kruising X (het chiasma opticum) in het rood. Je ziet de onderkant van de hersenen; de ogen zitten in deze tekening bovenin.↓

visalius-opticchiasma.large.jpg

Aandoeningen in de hypofyse kunnen de zenuwvezels in deze oogzenuwkruising, het chiasma, dat vlak boven de hypofyse ligt, aantasten waardoor een deel van gezichtsveld uit kan vallen.

Maar er kan ook schade zijn ergens in de hele zenuwbaan naar de visuele schors (geniculostriate route) en in de occipitaal kwab waar de visuele informatie verwerkt wordt.