P.R.E.T strategie
Deze PRET theorie kan mensen helpen bij de enorme uitputtende moeheid maar ook helpend zijn bij mensen die moeite hebben met plannen en organiseren.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen. We leggen deze intense vermoeidheid uit op de pagina achter deze link.
Probeer een middenweg te vinden tussen onderbelasten en overbelasten. Besef dat de uiterste bovengrens, écht de uiterste grens is. Het gaat dus om het vinden van de goede balans.
Iets wat jou mogelijk zou kunnen helpen is deze strategie; de afkorting van vier woordjes:
Pauzeren / Plannen
Op tijd inzien wanneer je moet stoppen. Dat kan ook tijdens een gesprek zijn.
Geef aan hoe lang je iets ongeveer denkt vol te kunnen houden. Als je voelt dat je grens bereikt is, vraag dan een pauze.
Als je dat vooraf met die persoon communiceert dat het ineens 'óp' kan zijn, hopen we op begrip voor jou.
Je grenzen leren kennen. Spanning en ontspanning in balans brengen.
Rustige omgeving
In verband met snelle afleidbaarheid doe je de radio/tv uit tijdens een taak; het koken, het lezen of als je een gesprek gaat voeren. Zorg ook voor een rustige inrichting in de kamer. Denk ook aan invallend zonlicht of irriterende felle lampen, achtergrondgeluiden en /of het niet hoeven zien van bewegingen (verkeer, kinderen, huisdieren etc).
Eén ding tegelijk
Sta stil bij dingen die je doet. Zet bijvoorbeeld bewust koffie en voer niet ondertussen een gesprek. Ga niet een filpje kijken en ondertussen bijpraten. Ga niet een eitje bakken terwijl je wegloopt om nog gauw iets anders te doen. Hou je focus erbij, anders zie je de gevolgen bij de pagina hersenletsel bloopers :)
Tempo aanpassen
Men wil het oude tempo weer bereiken, maar dat gaat niet. Dat werkt juist averechts. Probeer daarom het tempo aan jouw mogelijkheden én onmogelijkheden aan te passen. Vraag of anderen rekening willen houden met jouw handicap of onmogelijkheid.
Nog zo'n ezelsbruggetje
'Moet ik dit nú doen?'
Moet: moet het?
Ik: Moet ik het doen of kan iemand anders het doen?
Dit
Nu: nu of kan het later?
Doen: doen of moet ik er eerst nog eens over nadenken?
Grip op je energie
© Copyright 2016