Reuk - en Smaak stoornis - Anosmie
Bij veel neurologische aandoeningen komen reuk- en smaakstoornissen voor. De reuk- en smaakzenuwen liggen wel van elkaar af maar de functie's reuk en smaak hangen nauw samen.
Permanent niet meer kunnen ruiken (anosmie) komt voor als de reukzenuw beschadigd is door het hersenletsel. Daarnaast kan het hersengebied (middelste deel van de temporaalkwab/ slaapbeenkwab) die zorgt voor de waarneming van geuren, beschadigd zijn (sensorineurale stoornis). Ten slotte kan de hersenstam beschadigd zijn en de zintuiglijke waarneming niet meer doorgeven.
Bij sommige hersenletsels kan iemand de geur- of smaak niet meer herkennen /identificeren. Dat heet reuk-agnosie. Hierbij is geen sprake van geheugenverlies. De zintuigen zijn nog intact. De persoon bijvoorbeeld ruikt wel het gas, maar weet de betekenis ervan niet, waardoor de gaskraan niet dicht gedraaid zal worden.
Bij overprikkeling door hersenletsel kan iemand teveel ruiken en teveel proeven. Geuren kunnen onverdraaglijk worden. Voorbeelden zijn het te sterk waarnemen van parfum, etensluchten, lichaamsgeur, straatlucht enz.
Door hersenletsel kan het eten ook ánders smaken en het komt ook voor dat mensen andere dingen lusten dan voor het letsel.
Genieten
Zonder reuk lijkt al het eten smakeloos en flauw. Bij het onderscheiden van smaak is geur nodig. Zonder reuk en smaak verlies je het vermogen te genieten van eten, drinken en van prettige geuren. Stel je de impact eens voor dat je niet meer kan genieten van je eten. Waarvoor zou je nog naar een restaurant gaan? Zou je nog kokkerellen of een taart gaan bakken? Zou je je de geur van bos, zee, bloemen, vers gemaaid gras niet enorm missen?
Alarmering
Geur en smaak hebben daarnaast een belangrijke signaleringsfunctie. Ze waarschuwen voor bedorven eten, brand-, gaslucht, potentieel gevaarlijke chemische stoffen en gassen enzovoorts.
Lees de blog van Sylvana over haar ervaringen met een reuk en smaakstoornis.
Woordverklaring
GEUR:
Anosmie Onvermogen om reukprikkels waar te nemen
Hyposmie Verminderd vermogen reukprikkels waar te nemen
Hyperosmie Toegenomen vermogen reukprikkels waar te nemen
Dysosmie Veranderde waarneming van reukprikkels
Reuk-agnosie Onmogelijkheid om reukprikkel te identificeren /classificeren
SMAAK:
Ageusie Onvermogen om smaakprikkels waar te nemen
Hypogeusie Verminderd vermogen smaakprikkels waar te nemen
Hypergeusie Toegenomen vermogen smaakprikkels waar te nemen
Dysgeusie Veranderde gewaarwording van smaakprikkels
Smaak-agnosie Onmogelijkheid om smaakprikkel te identificeren /classificeren
Interessante links:
http://www.ruikenenproeven.nl/informatie/reuk-en-smaakstoornissen/
Lees de blog van Sylvana over haar ervaringen met een reuk en smaakstoornis.
Bronnen:
Umami: Van Nieuw Amerongen, 1994; Lindemann, 1996; Spielman, 1998 en Ackerman en Kasbekar, 1997; Spielman, 1998
ntvt.nl/tijdschrift/tijdschrift_item/t/smaak_en_reukstoornissen
Farbman, Injury-stimulated neurogenesis in sensory systems. Adv Neurol 1997; 72: 157-161, Mott, Leopold. Disorder in taste and smell. Med Clin North America 1991; 75: 1321-1353, tastescience.com/, Small DM, Gerber JC, Mak YE, Hummel T. Differential neural responses evoked by orthonasal versus retronasal odorant perception in humans. Neuron. 2005 Aug 18;47(4):593-605
Fark, T., Hummel, C., Hähner, A., Nin, T., & Hummel, T. (2013). Characteristics of taste disorders. Eur Arch Otorhinolaryngol, 270(6), 1855–1860.
Patel, R.M., & Pinto, J.M. (2014). Olfaction: anatomy, physiology, and disease. Clinical Anatomy (New York, N.Y.), 27(1), 54–60
Temmel, A., Quint, C., Schickinger-Fischer, B., Klimek, L., Stoller, E., & Hummel, T. (2002). Characteristics of olfactory disorders in relation to major causes of olfactory loss. Arch Otolaryngol Head Neck Surg, 128, 635–641.
Van Sonderen, A., De Laat, K. F., & Rijntjes, E. (2013). Smaakverlies: oorzaken, gevolgen en behandeling. Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde, 157(50), 2372–2377.