Mantelzorg steun
Op deze pagina hebben we relevante info voor de mantelzorger in kopjes gevat. Onderaan de pagina kunt u organisaties /initiatieven /blogs aandragen die u mist. Samen helpen we de mantelzorgers. Ze verdienen groot respect.
Steun op social media
- Meld je aan bij de besloten Facebookgroep voor partners, vrienden en familie van mensen met NAH (Familie/vrienden van mensen met hersenletsel/NAH) Niet voor professionals helaas, noch voor onderzoekers of studenten. Niet voor mensen met hersenletsel. Het is dus alleen voor gelijkgestemden die in een vergelijkbare situatie zitten en elkaar kunnen vinden voor steun en tips. https://www.facebook.com/groups/900807150041474/
- Meld je aan bij de besloten Facebookgroep voor ouders van een jongere of kind met niet aangeboren hersenletsel. (Niet voor professionals of opa's en oma's helaas, ook niet voor professionals of organisaties, noch voor mensen met hersenletsel. Niet voor studenten, onderzoekers of belangstellenden.) Het is dus alleen voor gelijkgestemden die in een vergelijkbare situatie zitten en elkaar kunnen vinden voor steun en tips.
https://www.facebook.com/groups/OudersVanKinderenMetHersenletsel/
-
Op het communityform Deel je zorg zijn alle mantelzorgers uit Nederland welkom om elkaar (digitaal) te ontmoeten. Om elkaars verhalen te lezen, een luisterend oor te bieden, maar ook om positiviteit op te zoeken bij en met elkaar. Want hoe fijn is het om gelijkgestemden om je heen te hebben? We hebben het platform zo ingericht dat er ook de mogelijkheid is om per thema met elkaar in gesprek te gaan. Zo is er ook een speciale groep voor NAH & Mantelzorg. In deze fijne ontmoetingsplek bieden we leuke live sessies met experts aan, maar ook: schrijfworkshops voor leden die hun verhaal op papier willen zetten en meer. Je bent meer dan welkom. Een profiel aanmaken is heel simpel, op www.deeljezorg.nl.
- https://www.facebook.com/NAHbetrokkenen/
Tips van mantelzorgers aan elkaar
Landelijke mantelzorgvereniging
- https://www.mantelzorg.nl/
Een website met algemene informatie voor mantelzorgers.
Lees ervaringsverhalen van anderen in soortgelijke situaties
- mantelzorgervaringsverhalen: https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ermee-omgaan/verhalen-van-mantelzorgers
- ervaringsverhalen van ouders : https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ermee-omgaan/verhalen-van-ouders
- http://www.hiernah.nl/
- Beluister Engelstalig MP3 met tips van een mantelzorger. (10 minuten)
- https://www.hersenletsel-uitleg.nl/ermee-omgaan/ervaringen-familie/gevolgen-voor-het-gezin-partner
- Lees het interview dat Inge Oud in 2020 had met Jet van Swieten, NAH-partner en auteur.
- Lees de blog van Jet, partner, mantelzorger blogger: Nahverborgenkopzorgen.nl https://nahverborgenkopzorgenblog.wordpress.com/
- https://www.nahinhetgezin.nl/
- https://www.mantelzorg.nl/verhalen/
Partnerhulp
- Praktijk Inge Oud Hulp voor partners van mensen met hersenletsel + een partnercursus/groep + relatiebegeleiding. Inge biedt ook consulten via beeldbellen aan en telefonische consulten. https://www.praktijkingeoud.nl/
-
De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kunnen groot zijn. Ze zijn ook niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, wat het soms moeilijk maakt om te wennen aan de nieuwe situatie. Voor jullie, maar ook voor jullie omgeving. Hoe ga je als partner nou om met het hersenletsel van je geliefde? Behandeling is er ook voor partners en naasten. Bij InteraktContour werken we met het behandelprogramma Hersenz dat zich richt op het leren omgaan met de gevolgen en veranderingen van hersenletsel. Hierin ga je (samen) aan de slag met verliesverwerking, draaglast en -kracht, grenzen herkennen en het (her) ontdekken van je eigen waarden.
Meer weten? Heb jij een partner met NAH en gaat het niet zo goed? Wil je weten hoe je samen verder kunt? Wij zijn er om jullie te helpen. Neem contact op met 0341 - 255777
Of lees meer op: Behandeling - InteraktContour
- Kies een online bijeenkomst of echte bijeenkomst voor meer info:
https://www.hersenz.nl/bezoek-een-van-onze-informatiebijeenkomsten
- http://www.esinzicht.nl Specialistische coaching/counseling (psychosociale therapie)na revalidatie. Gericht op het integreren van de gevolgen in het leven (en gezin). Regio Nieuw Vennep
- https://www.hersenletsel-uitleg.nl/hulp
(Ook voor ambulante begeleiding) - https://www.mee.nl/mee-locator
- wegwijzer-hersenletsel.nl
- https://www.nationalehulpgids.nl/ Vind een betrouwbare hulp bij jou in de buurt. Dé marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer.
- De Facebookgroep PGB hulpen gevraagd en aangeboden,
- Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/MarktplaatsvoordeZorg/
bedoeld voor PGB-houders die zorgverleners zoeken en ZZP'ers in de Zorg en particulieren die zorg zoeken of hulp aanbieden
Mantelzorgondersteuning
U kunt bij uw gemeente terecht voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of via toegang tot jeugdhulp. In veel gemeenten is een Wmo-loket, een (sociaal) wijkteam en/of een jeugdteam. Daar kunt u terecht met vragen over ondersteuning. Samen met u kijkt de gemeente naar wat u nodig heeft. En hoe u dat kunt regelen.
https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulp-en-zorg-regelen/hulp-van-de-gemeente
Mantelzorgmakelaar
Een mantelzorgmakelaar kijkt vooral naar waar je als mantelzorger behoefte aan hebt om het zorgen op een goede manier vol te kunnen blijven houden.
Een mantelzorgmakelaar ondersteunt je met kennis en ervaring.
Wist je dat een onafhankelijke mantelzorgmakelaar soms vergoed wordt door de gemeente, maar soms uit een aanvullende verzekering?
Sommige mantelzorgmakelaars werken via een organisatie voor mantelzorgers in de gemeente, sommigen werken zelfstandig. Vraag bij het Wmo-loket of in jouw gemeente mantelzorgondersteuning gegeven wordt via de WMO. Krijgt uw naaste hulp uit de WLZ (wet langdurige zorg) dan zijn er ook gratis mantelzorgmakelaars.
- https://www.thuisinclientondersteuning.nl/mantelzorgmakelaar/
Telefoon: 085 303 30 75 (algemeen nummer Thuis in Clientondersteuning) - https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/werk-relatie/wat-is-een-mantelzorgmakelaar-en-hoe-kan-deze-mij-helpen/
- http://www.mantelzorgmakelaar.nl/mantelzorgmakelaars
(Ingedeeld per provincie) - https://miedemamantelzorgmakelaar.nl/
- BMZM.nl
Er zijn ook mantelzorgmakelaars die zelfstandig werken. Zij staan ingeschreven bij BMZM, de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Kijk op BMZM.nl voor een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt en neem contact met ze op.
Wet- en regelgeving mantelzorg
Op https://www.wa.nl/aansprakelijkheidsverzekering/mantelzorg/ is veel informatie te vinden over de wet- en regelgeving voor mantelzorg. Thema’s als voorbehouden handelingen, de aansprakelijkheid en de rechten- en plichten komen aan bod. Ook delen we de verschillende regelingen waar mantelzorgers een beroep op kunnen doen. Daarnaast kunnen mantelzorgers alles lezen over de zorgverzekeringswet en de vergoedingen bij mantelzorg.
Vergoedingen die mogelijk zijn
Mantelzorgers vinden hier alles over:
- Welke zorg wordt vergoed vanuit hun basisverzekering, zoals psychologische hulp
- Mogelijkheden vanuit een aanvullende zorgverzekering, zoals een vergoeding voor respijtzorg
- De hoogte van vergoedingen vanuit hun eigen zorgverzekeraar
Respijtzorg
Respijtzorg is het tijdelijk overdragen van de zorg. Zodat mantelzorgers tijd naast zorgen even tijd hebben om ontlast te worden. Thuis of buitenshuis, geboden door familie, vrijwilligers of professionals. De overname van de zorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar het kan ook gaan over wekelijks een dagdeel of maandelijks een weekend.
- Vormen van respijtzorg
- Wetten en financiering respijtzorg
- Wat werkt bij respijtzorg
- Toeleiding respijtzorg
- Samenwerken aan respijtzorg
- Financiering van respijtzorg:
- Respijtzorg nodig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo of Jeugdwet? Vraag het aan bij de gemeente.
- Respijtzorg nodig vanuit de Wet langdurige zorg WLZ? Vraag het aan bij het zorgkantoor uit jouw regio.
- Respijtzorg nodig vanuit je aanvullende verzekering? Vraag het aan bij jouw verzekering of direct bij de organisatie die respijtzorg geeft. De gemaakte kosten vraag je later terug aan je verzekeraar.
- Respijtzorg nodig die valt onder de Zorgverzekeringswet Zvw? Vraag het aan bij de huisarts.
- Handeninhuis.nl
- Rijksoverheid – Mantelzorg
- https://debreinpuzzel.nl/bed-breakfast/ Logeerhuis speciaal ingericht voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit logeerhuis is ook beschikbaar voor partners van mensen met NAH.
- https://www.expertisecentrumfamiliezorg.com/
-
Familiegesprekken
-
Begeleiding
-
Cursussen
-
- https://www.zorgvoorbeter.nl/mantelzorg/respijtzorg
-
De Thuiszorg Student https://www.thuiszorgstudent.nl/
koppelt hulpbehoevende ouderen aan betrouwbare zorgstudenten (studenten geneeskunde, verpleegkunde, fysiotherapie of psychologie). Hierbij wordt het werk van de mantelzorger verlicht en kunnen mensen met een zorgbehoefte langer thuis en in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.
De Thuiszorg Student is overal in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht actief.
Luisterend oor voor mantelzorger
- https://www.deluisterlijn.nl/
088 0767 000 Voor een luisterend oor en een
goed gesprek per telefoon, 24/7.
Bel lokaal tarief: https://www.deluisterlijn.nl/ik-zoek-hulp-home/de-luisterlijn-telefoon.html
-
Ook per e-mail: https://ehulp.deluisterlijn.nl/
- Ook per chat: https://www.deluisterlijn.nl/ik-zoek-hulp-home/de-luisterlijn-telefoon.html
-
- Elk kwartaal samen komen met partners onderling: https://www.hersenletsel.nl/activiteiten/agenda/hersenletsel-heb-je-samen
- Mantelzorg.nl (voorheen Mezzo) landelijke vereniging van mantelzorgers, voor steun, hulp en overdragen van zorg. Algemeen nummer: (030) 659 22 22
- Bel de Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55
- mantelzorglijn@mantelzorg.nl mail ons! Je krijgt binnen 3 werkdagen een reactie.
-
Of stel je vraag via WhatsApp: 06 27 23 68 54
Bereikbaar op werkdagen van 9 – 17 uur
- Stichting HiP Hulp in Praktijk, belangeloze praktische vrijwilligers hulp of luisterend oor.
Hulp organiseren
- https://huppla.nl/
Vind je het moeilijk hulp te vragen? Huppla maakt het makkelijker over de drempel te gaan. Vrienden en bekenden selecteren eenvoudig hoe zij kunnen helpen. - Fello is een gedeelde agenda. Zo zie je wie wat doet en wanneer.
- Samen zorg organiseren doe je met Inlife
http://www.myinlife.nl/ - Hulp vragen in de buurt via https://www.wehelpen.nl/
- gratis apps voor mantelzorgers om de zorg met anderen te delen: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/delen-van-zorg/overzicht-van-gratis-apps-voor-mantelzorgers/
- Wil je samen met anderen op een makkelijke manier ondersteuning voor iemand anders of voor jezelf regelen? Maak dan een besloten hulpnetwerk aan! https://www.wehelpen.nl/aanmelden/?next=/ik-wil-hulp-organiseren/
Met gedeelde agenda's en overzichten. - https://www.carenzorgt.nl/ helpt zorg te organiseren
- https://www.familienet.nl/ verbindt familie met zorg
- Stichting HiP Hulp in Praktijk, belangeloze praktische vrijwilligers hulp of luisterend oor. https://hiphelpt.nl/ik-zoek-hulp
- https://www.handjehelpen.nl/ Handjehelpen koppelt mensen die hulp nodig hebben aan precies de juiste vrijwilliger in de provincie Utrecht en in Amsterdam
- https://hersenletselhebjesamen.nl/
- We Helpen Hersenletsel : http//wehelpenhersenletsel is een site vol mantelzorgsteun. Om laagdrempelig hulp te vragen , met veel links naar goede info over hersenletsel.
- Wil je wel meer hulp vragen maar weet je niet zo goed waarmee? Kijk voor inspiratie eens bij deze voorbeelden (PDF) verzameld in gesprekken met mantelzorgers.
- https://www.mvtarnhem.nl/ Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp Arnhem
Bel 026-3703540 (elke werkdag van 9.00-12.00 uur) maatjesprojecten, vrijwillige hulp en steunpunt mantelzorg, ook voor jonge mantelzorgers.
- Deed je partner altijd de administratie of de financiën en ben jij daar minder behendig in? De gemeente kan je hier verder bij helpen door bijvoorbeeld een vrijwilliger van Humanitas in te schakelen. Zijn er daarnaast ook andere praktische problemen, dan kun je bij de gemeente een indicatie voor ambulante begeleiding aan vragen.
Jonge mantelzorgers
- Download de pdf Hoe is het om jonge mantelzorger te zijn? Met onder andere veelbelovende strategieën voor het verbeteren van welzijn van jonge mantelzorgers
- Download de pdf Wat zegt wetgeving over jonge mantelzorgers?
- https://www.kindertelefoon.nl/ Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten
Overbelasting van de mantelzorger signaleren
Gebruik een vragenlijst:
- de Caregiver Strain Index (pdf) Caregiver Strain Index, is een vragenlijst waarmee belasting door mantelzorg gemeten kan worden. De CSI is een wetenschappelijk gevalideerd instrument en één van de meest gebruikte. Een score van zeven of hoger betekent overbelasting. De CSI is snel en makkelijk af te nemen.
- de EDIZ-vragenlijst (pdf) EDIZ= Ervaren Druk door Informele Zorg. Dit wetenschappelijk gevalideerde meetinstrument helpt de belasting van mantelzorgers van mensen met dementie in kaart te brengen. Download EDIZ met instructie (pdf)
Meer info: - https://www.zorgvoorbeter.nl/mantelzorg/overbelasting-herkennen
- Zelftest over belasting voor mantelzorgers: https://www.mijnihelp.nl/zelftest# https://www.mijnihelp.nl/oefeningen_en_tips
Woningaanpassing
- Laat een veilige douche plaatsen (met afvoerpomp) in elke ruimte die je wil als het niet meer lukt om naar de douche te gaan. In slaapkamer, bijkeuken, huiskamer of waar dan ook. Binnen enkele dagen geïnstalleerd Kijk voor mogelijkheden:
https://zorgdouche.nl/
- Om veilig thuis te kunnen blijven wonen zijn soms woningaanpassingen nodig. Denkt u aan het op maat maken van drempelhulpen, het maken van extra trapleuningen, muurbeugels, wastafelbeugel, het maken van grote drempelhulpen voor binnen of buiten, domotica, trapliften, draadloze deur -intercom, badkamer verandering.
FamilyCare.nl
Montage aan huis
Domotica
Divers
- Boogh Mantelzorg Match biedt inwoners van gemeente Utrecht en Houten de mogelijkheid om de zorg voor een naaste of partner overdag, in de avonduren (17.00 uur tot 24.00 uur) of weekenden over te dragen aan een professional of deskundige vrijwilliger. Zonder kosten.
https://www.boogh.nl/begeleiding-2/mantelzorg/ - Wie te maken heeft met rouw:
https://www.mijnihelp.nl/psychische-klachten/rouw/
- Moet je je partner helpen met scheren? Lees dan de tips en stappenplan door om dat te leren via de link naar het Kruidvat.
- Een uitgebreid visueel stappenplan met tips om iemand te scheren met een scheermesje;
- Inhoudelijke tips om dit zo veilig mogelijk aan te pakken, afhankelijk van de specifieke zorgbehoefte;
- Tips om iemand te scheren met een scheerapparaat.
- Over-Betuwe
- https://sgo-overbetuwe.nl/index.php/zorg/mantelzorg/
- Auto aanpassingen https://www.onbeperktinbeweging.nl/productgroepen/autoaanpassingen/
Zie onze speciale pagina over auto aanpassingen en meer bedrijven waar u kunt huren, kopen en auto's kunt laten aanpassen etc. - Aangepaste auto huren voor een dagje uit? https://www.zonnebloem.nl/doe-mee/eropuit/auto-huren
of via https://www.onbeperktinbeweging.nl/productgroepen/er-op-uit-vrije-tijd/verhuur/
Sommige links kunnen verouderd zijn. Heeft u het nieuwe adres voor ons, vul dan s.v.p. het webformulier in. Mist u een organisatie, webpagina of boeiende blog? Deel het met ons. Dank!