Letsel in de linker hersenhelft
Het brein werkt als één geheel samen. Hersenfuncties lopen verspreid door de hersengebieden en komen voort uit de uitwisseling tussen de gebieden. Toch zijn er wel klachten aan te wijzen per hersengebied.
Informatie
Image is from Anatomography maintained by Life Science Databases(LSDB)
Grote hersenen (cerebrum) en hersenschors (cerebrale cortex)
De linkerhersenhelft is een belangrijk onderdeel van de grote hersenen (cerebrum) en maakt deel uit van de hersenschors of cerebrale cortex. Het woord 'cortex' komt uit het Latijn en betekent 'schors', terwijl 'cerebraal' verwijst naar de schors van de grote hersenen: de buitenste laag van grijze stof die de grote hersenen bedekt.
De grote hersenen worden door de grote longitudinale spleet verdeeld in een rechter- en linkerhersenhelft. De hersenschors heeft een groot oppervlak vanwege zijn plooien / windingen (gyri) en groeven (sulci of fissurae).
Functie linker hersenhelft
Grofweg stuurt de linker hersenhelft de rechter lichaamshelft aan en speelt het een rol bij taal met name woordkennis, logica, analytisch vermogen, volgorde, details en getallen.
Bij een hersenletsel in de linkerhersenhelft kan er sprake zijn van verlamming of krachtsverlies aan de rechterkant van het lichaam.
Linkshandigen hebben een andere inrichting van de hersenen
Opgelet!
Linkshandigen hebben een andere manier waarop hun brein werkt.
Bij linkshandigen zijn de functies in de hersenen minder strikt verdeeld dan bij rechtshandigen. Onderzoek van de Radboud Universiteit laat zien dat dit bijvoorbeeld ook geldt voor hoe gezichten worden herkend.
Linkshandigen gebruiken hiervoor beide hersenhelften, terwijl rechtshandigen dat meestal maar met één doen. Net als bij taal en bewegen is het systeem voor zien bij linkshandigen verdeeld over beide hersenhelften.
Mogelijke klachten bij letsel links
We sommen op deze pagina de meest voorkomende gevolgen van schade in de linkerhersenhelft op maar de ene mens met schade in deze hersenhelft, heeft misschien één of twee van de opgesomde klachten, de ander heeft er meerdere of in meer of mindere mate.
Emotionele veranderingen door lichamelijke oorzaken kunnen soms pijnlijk verwoord aanvoelen worden en 'van binnen uit' door de getroffene ook anders beleefd worden. Lees meer....
- aandoeningen, krachtsverlies, verlammingen of gevoelsstoornissen aan de rechterkant van het lichaam Lees meer...
- het gezichtsvermogen aan de rechterkant van beide ogen kan afnemen (hemianopsie)
- taal- en spraakproblemen (afasie)
- bij rechtshandigen ligt het taalgebied meestal in de linkerhersenhelft. (Alleen een klein percentage niet). Bij de meeste mensen is de linkerhersenhelft dominant voor taal. Dat ligt anders voor mensen die zowel links- als rechtshandig zijn (ambidexters) en voor linkshandigen.
- in een enkel geval Foreign Accent Syndroom (FAS)
- problemen met herkennen van voorwerpen (agnosie)
- problemen met dagelijkse handelingen, routines wat vroeger goed ging (apraxie)
- geheugen voor verbale (gesproken) zaken
- afname analytisch vermogen
- problemen met chronologie (volgorde van tijd, oorzaak en gevolg)
- verminderde timing en snelheid van vaardigheden
- links en rechts verwarring
- moeite hebben in het omgaan met cijfers, getalbegrip en dus geld
- langzaam worden
- kan onzeker soms teruggetrokken gedrag vertonen
- kans op depressie
- kans op wisselende stemmingen, sneller overspoeld door emoties.
Advertentie:
bron
Team Hersenletsel-uitleg
Knecht, S. (2000, 1 december). Handedness and hemispheric language dominance in healthy humans. Geraadpleegd op 1 mei 2017, van https://academic.oup.com/brain/article/123/12/2512/325690
Roel M. Willems e.a. Cerebral Lateralization of Face-Selective and Body-Selective Visual Areas Depends on Handedness. Cerebral cortex (november 2009) Daniel Casasanto e.a Body-specific representations of action verbs: Evidence from fMRI in right- and left-handers. Psychological Science (januari 2010) Willems, R.M. e.a. Body-specific motor imagery of hand actions: Neural evidence from right-and left-handers. Frontiers in Human Neuroscience. 3(39), 1-9. (november 2009)