CAA

CAA is een hersenziekte die langzaam ernstiger wordt en hersenbloedingen en herseninfarcten kan veroorzaken. Echter een zeer groot deel van de patiënten met CAA is asymptomatisch (zonder ziekteverschijnselen) en zal vermoedelijk ook geen klachten krijgen. De ziekte verloopt bij iedereen anders.

 

Giftig eiwit stapeling

De ziekte CAA (Cerebrale Amyloid Angiopathie) speelt zich af in de kleine en middelgrote bloedvaten van de hersenen. In de wand van die vaten (aan de buitenkant) kan zich amyloïd-bèta (een giftig eiwit) ophopen en vormt uiteindelijk één eiwitbuis die makkelijker scheurt dan een bloedvat. Dit kan hersenbloedingen en infarcten veroorzaken.

 

Hoe weet je dat je CAA hebt

Als CAA vermoedt wordt, zal een MRI-scan gemaakt worden waarop microbloedingen of microinfarcten te zien kunnen zijn. Ze kunnen problemen met het denken en geheugen geven. Deze microbloedingen en infarcten hoeven echter geen klachten te geven.

Mensen die CAA hebben, kunnen het echter helaas ook pas nadat ze een hersenbloeding hebben gehad te weten komen. Als deze bloeding voldoet aan de zogenoemde ‘Boston criteria’ is de kans groot dat het CAA is. De criteria zijn: iemand is 55 jaar of ouder; heeft 1 of meerdere kleine bloedingen op bepaalde plaatsen in de hersenen gehad en er zijn geen andere verklaringen voor de bloedingen te vinden.


Tijdelijke focale neurologische episodes

Bij voorbijgaande focale neurologische episodes kunnen patiënten gedurende enkele minuten last van hebben van klachten die op een TIA lijken, maar die niet plotseling ontstaan. Moeite met spreken, stoornissen in het gevoel, tintelingen, zwakte in een ledemaat, schokken of krampen in een ledemaat, vlekken zien of tijdelijk uitval van gezichtsvermogen kunnen de klachten zijn.


Erfelijke variant van CAA

De meeste mensen hebben de niet erfelijke variant van CAA. Echter de mensen met de erfelijke variant zijn de sleutel tot de oplossing. Deze groep kan de ziekte op jonge leeftijd krijgen. Doordat zij al te onderzoeken zijn voordat de ziekte toeslaat, kan de oorzaak worden ontdekt. Een oplossing bij hen, kan een oplossing zijn voor iedereen met CAA.
De erfelijke variant van CAA die het meest voorkomt in Nederland heet “Hereditary Cerebral Hemorrhage with Amyloïdosis- Dutch Type (HCHWA-D)


CAA Foundation

Er is nog onvoldoende geld voor onderzoek naar deze groep. Daarom is de CAA Foundation opgericht.

 

 

 

 

 

 

Deze pagina is in samenwerking met de Nederlandse CAA vereniging gemaakt.